Friday 19 July 2024

JENIS PISANG YANG ADA DI MALAYSIA

Pertama sekali, artikel ringkas ini istimewa buat pembaca buku Adi Bertemu Laksamana Pisang. 

Terima kasih kerana telah mendapatkan buku saya yang bertemakan makanan agro Malaysia tersebut. 

Mungkin ramai yang sudah tahu tentang pisang yang ada di Malaysia ini. Mungkin juga masih ramai yang kurang tahu tentang jenis pisang yang ada. Macam saya. Yang saya kenal cuma pisang emas dan pisang tanduk. Selebihnya tahu pisang sahaja.

Rupanya di Malaysia, ada banyak jenis pisang yang sedap dimakan begitu sahaja apalagi jika dijadikan bahan dalam juadah seperti kek dan pengat. Ada juga yang enak dibuat puding dan roti.

Di antara jenis-jenis pisang yang terdapat di Malaysia ialah:

1. Pisang Awak - boleh dimakan begitu sahaja dan dibuat kuih.
2. Pisang Emas - enak dimakan terus atau bersama aiskrim.
3. Pisang Nangka - sesuai untuk digoreng dan jika sudah ranum, boleh dijadikan cekodok atau lempeng pisang 
4. Pisang Susu - sedap dimakan begitu sahaja kerana rasanya yang manis berkrim.
5. Pisang Raja - sedap dijadikan pengat atau kek pisang.

Selain pisang-pisang yang dinyatakan di atas, terdapat beberapa jenis pisang lagi yang popular juga di negara kita. Perincian tentangnya ada dikongsikan di SINI.

No comments:

Post a Comment

SERVIS PENULISAN GHOSTWRITER/COPYWRITER